top of page
Пошук
  • Фото автораPolFox

PESEL UKR, чому варто скористатись?

З 16 березня 2022 року усі громадяни України, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого, мають змогу оформити номер PESEL UKR.


Номер PESEL – це послідовність з 11 цифр, які індивідуально присвоюються кожній особі, яка народилася в Польщі, яка є громадянином Польщі або, в деяких випадках, також іноземцям.


До березня 22-го року іноземцям можна було отримати PESEL у вийняткових випадках: при оформленні сталого побиту, статусу резидента ЄС, статусу біженця чи тимчасовий захист, тощо. При цьому оформлення процедури було досить клопітким та вимагало достатньої кількості документів та довідок.



З 16 березня 2022 у польському законодавстві з’явилась нотатка щодо реєстрація PESELU зі статусом UKR. Статус UKR передбачає, що особа перебуває на території Польщі у зв'язку з воєнними діями в Україні та на підставі спеціального закону, зокрема, у зв'язку з воєнними діями в Україні може:

  • легально перебувати на території Польщі протягом 18 місяців,

  • користатися медичною допомогою,

  • отримувати допомогу (у вигляді продуктових наборів, грошових виплат, передбачених спеціальним Законом),

  • доступ до ринку праці.

Оформити такий PESEL UKR може кожен громадянин України та член його/її сім'ї, який безпосередньо перетнув польсько-український кордон у зв'язку з військовими діями та прибув до Польщі опісля 24 лютого 2022 року.




Що необхідно для оформлення?

  1. заповнена Вами заява на отримання номера PESEL UKR. (заява прикріплена у кінці статті)

  2. кольорова фотокартка, у фронтальному положенні, розміром 35х45 мм (на зразок фотокартки на паспорт або посвідчення особи)

  3. документ, що посвідчує особу (найкраще закордонний паспорт, однак приймаються також водійські права чи ID-картка)

  4. дані електронної пошти (e-mail) та номеру мобільного телефону для створення електронної ідентичності у польській системi Profil Zaufany.

Як виглядає процедура оформлення?


Працівник інституції до якої Ви звернулись, для початку приймає Вашу заяву, реєструючи персональні дані в реєстрі PESEL, після чого відбувається реєстрації в системі зображення обличчя - на основі фотографії. По завершенню внесення зображення та даних – відбувається зняття відбитки пальців (правої та лівої руки лише особам старше 12-ти років) та реєстрація зразку підпису особи, якій присвоюється номер PESEL та статус UKR.


Дані електронної пошти та номер мобільного телефону повинні бути внесені для до Реєстру контактних даних, з метою створення довіреного профілю, що буде завершальним етапом процесу реєстрації. Створення довіреного профілю не є обов’язковим і відмовившись від цієї послуги Ви всеодно отримаєте номер PESEL.


Довірений профіль (profil zaufany). - це інструмент верифікації особи, яка бажає скористатися електронними послугами, що надаються органами публічної адміністрації. Маючи довірений профіль, можна буде подати заяву через електронний сервіс, наприклад, на отримання належної грошової допомоги, відкрити банківський рахунок, тощо.



Куди звернутись щодо оформлення PESEL UKR?


Охочі можуть звернутися до найближчого територіального управління (urząd spraw obywatelskich), щоб подати заяву на отримання PESEL. Будь ласка, зверніть увагу, що деякі офіси вимагають попереднього запису, а деякі офіси відкривають спеціальні внутрішні пункти лише для громадян України. Актуальну інформацію можна знайти на сайтах муніципалітетів.


wniosek o PESEL dla UKR
.pdf
Завантажити PDF • 793KB

432 перегляди0 коментарів
bottom of page