top of page
Пошук
  • Фото автораPolFox

"Зерувка" - річний курс при університетах.


"Зерувка" - це річний курс підготовки до подальшого навчання у вишах Польщі. Складається з двох семестрів по півроку.


В Англії, де і вигадали подібні програми для іноземців, "зерувка" називається - Foundation, в інших країнах - Pre-study або Pathway. По закінченню цього курсу ви отримуєте сертифікат, що підтверджує ваше знання польської мови на необхідному рівні для вступу в будь-який університет Польщі. Щоб отримати цей сертифікат необхідно буде складати іспит.

Цей курс допоможе Вам не тільки вивчити мову, а й адаптуватися в новому середовищі. Саме через кращу адаптованість іноземних студентів до життя в чужій країні (і внаслідок цього - меншу кількість відрахувань студентів, які пройшли річні підготовчі курси) такі програми як "зерувка" і користуються популярністю.

Стандартно, на річному підготовчому курсі вивчають польську мову, культуру, звичаї та історію Польщі. Є й більш розширені курси, де додатково вивчають професійну термінологію, наприклад, правову, медичну, математичну, інформатичну, з фізики або архітектури - все це залежно від того, куди ви збираєтеся вступати надалі.



Вартість річної підготовки


Вартість зерувки починається від 1200 євро і доходить до 4000 євро за рік навчання. Оплачувати можна або відразу за повний рік, або по семестрах. У зерувках при приватних університетах іноді можна при оплаті відразу за рік отримати один безкоштовний місяць занять або гарантований вступ в університет.


Власники карти поляка в зерувках при державних вишах частенько отримують знижку в розмірі 30% від вартості підготовчої програми.


Перспективи опісля закінчення


Після закінчення зерувки ви матимете на руках сертифікат, який дає змогу вам вступати до всіх вишів Польщі. Якщо ви проходили державну зерувку (при державному ВНЗ) або зерувку при приватному університеті, то ви маєте право гарантовано вступити до того вишу, при якому проходили зерувку.


Треба зазначити, що до однієї державної зерувки можуть бути прикріплені інші навчальні заклади. Тобто, якщо у вас з’явилось бажання вступити до Ягеллонського Університету, будьте готові до ситуації, що зерувку будете проходити в іншому ВНЗ, при тому що Ягеллонський має і свої підготовчі курси.



Навчальний процес підготовчих програм


Зерувка - це інтенсивний курс польської мови, де вас готують з польської мови цілий навчальний рік з жовтня по червень. Програма зазвичай включає 600-800 годин польської мови, 300-400 годин занять кожного семестру, 20-30 годин на тиждень, 5 разів на тиждень по 4-6 годин на день.


Студенти вивчають усі найважливіші мовні навички: розуміння письмових та усних текстів, читати, розмовляти, а також писати різні типи текстів. Додаткові лекції та вправи з історії та культури Польщі можуть проводитися польською та англійською мовами.


Студенти зерувки також беруть участь у додаткових курсах, відібраних відповідно до майбутньої галузі навчання: з математики, фізики, біології, інформатики, хімії, географії, суспільствознавства тощо. Додаткові предмети визначаються залежно від потреб студентів.


Основні предмети викладаються польською мовою, а курс закінчується письмовим та усним іспитом з польської мови та іспитами з усіх обраних предметів.



437 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page